Waar is de circulaire economie goed voor?

Er is goed nieuws de circulaire economie is een nieuwe manier om dingen te doen die beter zijn voor het milieu. In plaats van dingen weg te gooien, zetten we ze opnieuw in voor iets anders

Hierdoor hebben we minder afval en hoeven we ook minder nieuwe dingen te maken. Dit betekent dat we beter omgaan met onze grondstoffen en minder belasting op het milieu leggen.

Een voorbeeld hiervan is als je een dekbedovertrek hebt dat je niet meer gebruikt. In plaats van het weg te gooien, kun je het misschien aan iemand anders geven of als schoonmaakdoek gebruiken. Dit betekent dat het dekbedovertrek nog steeds nuttig is en we hoeven niet snel een nieuw dekbedovertrek te maken.

De circulaire economie is ook goed voor het bedrijfsleven, omdat het nieuwe manieren oplevert om geld te verdienen en te groeien. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld samenwerken om grondstoffen beter te benutten en afval te verminderen. Dit is win-win: beter voor het milieu en beter voor het bedrijfsleven!

Er is nog meer goed nieuws ! De circulaire economie kan heel breed worden  toegepast in de textielindustrie. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de circulaire economie in onze industrie kan werken:

Gebruik van duurzame materialen die lang meegaan: In plaats van goedkope en milieuvriendelijke materialen te gebruiken bijvoorbeeld polyester, kunnen bedrijven kiezen voor duurzame bio-based materialen bijvoorbeeld (organische katoen, hennep en linnen) die beter zijn voor het milieu en opnieuw kunnen worden gebruikt.

Bussiness-modellen: In plaats van dekbedden te verkopen, kunnen bedrijven ze op lease-basis aanbieden of bijvoorbeeld herverkopen zoals wij bij Circulardreams doen. Hierdoor kunnen we ze opnieuw worden gebruikt, in plaats van weg te gooien.

Reparatie en onderhoud: Bedrijven kunnen aanbieden om een dekbed overtrekken te repareren, in plaats van nieuwe te verkopen. Dit betekent dat overtrekken langer meegaan en minder afval veroorzaken.

Recycling van oude dekbedden overtrekken: Circulardreams kan bijvoorbeeld oude katoenen dekbedden overtrekken inzamelen en ze recycleren tot nieuwe materialen . Hierdoor hoeven er minder nieuwe grondstoffen te worden gebruikt en wordt minder afval geproduceerd.

Heb jij nog leuke vragen over de circulaire economie laat het mij weten: 
Contact: floris.vanwilligen@circulardreams.nl 
Afbeelding van medewerker floris