Wat is de ECHTE prijs van een dekbedovertrek?

Betaal jij wel de echte prijs voor een dekbedovertrek tijdens Black-Friday..

Het is bijna zover Black Friday. De dag waarop de winkels ons met mega hoge kortingen verleiden tot ‘goedkoop’ shoppen, geweldig zou je kunnen zeggen. Wat is er nou mis met lekker veel korting op jouw favoriete dekbedovertrek. Wij hebben onderzoek gedaan naar de echte prijs van een twee persoons dekbedovertrek.

Wie betaalt dan de prijs op black Friday?

Wist je dat er heel veel verborgen kosten zijn, in de vorm van negatieve impact op mens en milieu tijdens productie. Denk aan vervuiling van de lucht, water en landbouwgrond tijdens productie van katoen. Maar ook kinderarbeid tijdens het katoen plukken, arbeidsongevallen in de fabriek en onderbetaling van veel partijen de productie keten van katoen.

Op dit moment betaalt de winkel en producent niets voor verborgen kosten: deze kosten worden gedragen door de maatschappij. Een katoenboer bijvoorbeeld, die nauwelijks kan rondkomen van zijn inkomsten. Of denk aan de toekomstige generaties die de gevolgen van klimaatverandering en milieu vervuiling moeten dragen.

Hoeveel zou jou dekbedovertrek kosten als je alle verborgen kosten zou meewegen?

Stel, je koopt een fijn afgeprijsd, percale dekbedovertrek van €15,- in de winkel. Normaal kost het dekbedovertrek €30,-

Jij hebt een paar euro’s bespaard tijdens black-Friday shopping. Maar in jou aankoopbedrag zijn de verborgen kosten niet meegenomen. Om het product te maken, is er bijvoorbeeld 50 kilogram CO2 uitgestoten. Daarnaast is er 10.000 liter water gebruikt voor het water geven (irrigeren) van de katoenplantjes. Bovendien, vindt er in 75% van de gevallen ‘goedkope’ kinderarbeid plaats tijdens de katoenteelt van productie, waardoor kinderen niet naar school kunnen.

Het is waarschijnlijk dat jou dekbedovertrek van 100% katoen gekocht is bij de Hema, Ikea of Zeeman. Weegt gemiddeld 800 gram katoen. Met het echte prijs -model kun je berekenen wat het kost om deze milieu en klimaat sociale schade te herstellen en worden verborgen kosten mee gewogen. De verborgen kosten bedragen €29,25, van teelt tot vervoer en verwerking van katoen per dekbedovertrek. Nu weet je dat de échte prijs niet € 15,- is maar €44. Dat ergens iemand in de keten jou €30 betaald.