EARTH DAY - De impact van onze levensstijl

Vandaag vieren we Earth Day, een speciale dag waarop we ons bewust worden van de prachtige aspecten van onze planeet en de impact die onze levensstijl heeft op de Aarde. Het is een uitstekend moment om stil te staan bij de wereldwijde problemen die spelen en om te reflecteren op de keuzes die we kunnen maken om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

 

Een interessant feit: voor de productie van een eenpersoons dekbedovertrek is maar liefst 15.000 liter water nodig, wat gelijk staat aan 500 keer douchen. Door te kiezen voor hergebruik van beddengoed, niet alleen bespaar je water, maar verklein je ook je ecologische voetafdruk.

Daarnaast produceert een gemiddelde Nederlander jaarlijks zo'n 17,7 kilogram textielafval. Door een dekbedovertrek van 1,5 kilogram te hergebruiken, voorkom je dat het onnodig in de afvalcontainer belandt.

Een ander belangrijk aspect van hergebruik is energiebesparing. Het hergebruiken van beddengoed levert een besparing op van maar liefst 34 kilowattuur. Dat staat gelijk aan het opladen van een telefoon voor 4000 keer, oftewel 9 jaar lang je telefoon opladen.Keuzes die je kan maken - Word een Circular Dreamer

  • Laat eens een dagje vlees staan (vaker mag natuurlijk ook) en kook op maat, zodat er geen voedsel verspild wordt. Je kunt ook van restjes een nieuwe maaltijd maken.

  • Kies ervoor om de fiets te pakken of te lopen voor korte afstanden. Vaak ben je sneller op de fiets dan met de auto, en je combineert het meteen met dagelijkse lichaamsbeweging.

  • In Nederlandse huishoudens branden gemiddeld nog steeds zo'n 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Op Earth Day kun je ervoor kiezen om een energieverspillende lamp te vervangen door een LED-lamp. LED-verlichting gebruikt 90% minder energie dan een gloeilamp en is 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Het loont dus om ook al werken de oude lampen nog, ze te vervangen.

  • Ga ontspullen en probeer een week of een maand lang niets nieuws te kopen. Denk goed na over de impact van je aankopen en kies bewust voor duurzame opties.

  • Overweeg de aanschaf van hergebruikt beddengoed en stuur je oude beddengoed terug om het een nieuw circulair leven te geven.

De keuzes die wij maken - Onze circulaire droom

Wij zijn van mening dat toekomstige generaties ook in een duurzame wereld zorgeloos moeten kunnen slapen. We zijn ervan overtuigd dat de huidige consumptiemaatschappij moet veranderen en dat we naar een circulaire economie moeten streven.

Laten we samen Earth Day vieren en ons inzetten voor een duurzame toekomst! Gebruik de hashtags #earthday, #savewaste, #rescuetextile, #sustainablesleeping en #vintagebedding om anderen te inspireren.