Wat zijn de 10 routes naar circulair dekbedbedtextiel?

Circulair betekent dat we jouw dekbedovertrek terugbrengen in een bruikbare staat. Deze R-processen zullen in de toekomst steeds belangrijker worden, omdat het de mogelijkheid biedt om te consumeren zonder veel nieuwe grondstoffen te gebruiken en dat is beter voor de aarde.

Afhankelijk van de staat en kenmerken van jouw dekbed overtrek zochten wij de verschillende  R-processen uit om jouw dekbedovertrek terug te brengen naar bruikbare staat. 

Welke manier gebruik je zelf al? Welke route heeft meeste kans van slagen?

Refuse R0: Je gebruikt geen beddengoed en slaapt naakt!

Reduce R1: Je gebruikt minder dekbedovertrekken. Misschien heb je thuis al 2 dekbedovertrekken, kijk nog eens in je kast. Waarom 3 halen 1 betalen als je kast al vol ligt? Je kunt bedlinnen en overtrekken ook delen, ruilen of lenen bij familie, vrienden of je buren.             

Reuse R2:Je hergebruikt bed textiel wat je hebt gekocht hebt op Vinted of marktplaats. Nadat je het zelf hebt gewassen geef je je beddengoed een tweede leven.   

Repair R3: Je repareert gaten dekbedovertrekken, zodat je er langer mee doet. Soms zit er een klein gaat je in het laken en kan je dit repareren. Check hieronder een je onzichtbaar stof kan repareren met filmpje over de Japanse reparatie techniek Kaketsugi. Als je dit zoekt op Google krijg je nog veel meer inspiratie: https://m.youtube.com/watch?v=haiA_4tBrj           

Refurbish R4: Je koopt ‘gebruikt’ dekbedovertrek maar het product is gecheckt, gerepareerd, professioneel gewassen, gestreken en gestoomd. Dit is wat we doen bij Circular Dreams. 

Remanufacture R6: Je koopt een dekbedovertrek die terug is gestuurd naar de fabriek waar ze de versleten kussenslopen hebben vervangen en versleten plekken in het overtrek hebben uitgesneden en vervangen. In de praktijk gebeurd dit vooral bij producten met meerdere componenten, vliegtuigen auto’s.                     

Repurpose R7: Je gebruikt het katoen satijnen dekbedovertrek om er mooi overhemd van te maken. De katoen satijnen stof is goed voor het slapen en daarom ook prettig om te dragen. Check hieronder een bedrijf dat met hoogwaardig hotellinnen, prachtige overhemden maakt.         

Recycle R8:  Je pakt al je oude dekbedovertrekken, moltons en hoeslakens en haalt ze door de shredder/vervezelaar. De katoenen vezels die uit recycling proces komen, gebruik je om een nieuw garen en draad te maken. Van het nieuw garen en draad maak je nieuw doek. Wat uiteindelijk weer tot dekbedovertrek wordt gemaakt. Helaas verlies je veel waarde en is recyclen nog een moeilijk proces.  Als je er meer over wil weten, hoe je kunt ontwerpen voor hergebruik en recycling? Dan is dit boek is een goede start: https://www.bispublishers.com/products-that-last.html                 

Recover: R9 Je propt al je oude bedtextiel in de grijze afval container. Jouw dekbedovertrekken, moltons en hoeslakens worden mee verbrand samen met het grijze afval. Met de energie die daarbij vrijkomt wordt er “groene’ stroom opgewekt.         

Remine R10: Je stopt je dekbedovertrek onder de grond met al het andere grijze afval. Na een aantal jaar graaf je dekbedovertrek op en kijk je of het kan hergebruiken.

Welke route gebruik je zelf al? Welke route heeft volgens jou de meeste kans van slagen? 

Circulair Re-furbish Re-use Recycle Refurbish Remanuafcture Remine Repair