Tegenwoordig hoor je vaak het woord recyclen? Nu is het even goed om uit te leggen waarom het percentage van hoogwaardige recycling zo laag is.
Bij gebrek aan circulaire strategieën draagt de huidige consumptie binnen de textielsector ertoe bij dat één persoon 4,5 k kilogram katoen per jaar weggooit. (post-consumer katoen) Toch is een hoog percentage van de weggegooid katoen recyclebaar en daarmee ook jouw dekbedovertrek welke niet meer geschikt is voor hergebruik.(FFact, 2020)
Op wereldschaal zien we dat de effectieve gesloten kringloop recycling van textielvezels minder dan 1% bedraagt. Een gesloten loop betekent dat we jouw (oude) dekbedovertrek terug krijgen en kunnen recyclen naar een nieuw dekbedovertrek.
Helaas is jouw dekbedovertrek niet altijd ontworpen om te recyclen en zijn productie processen ketens nog niet ontworpen en geschikt om van product naar product te recyclen. Om de cirkel echt rond te krijgen moet er bijvoorbeeld volop worden ingezet op design for recycling, het creëren van schone grondstofstromen voor de recycling én het opschalen van de recycling keten.
Let op! als het over recyclen gaat, gaat het in 99 van de 100 gevallen over het gebruik van industrieel snijresten als grondstof. In het geval van dekbedovertrek is het stof die overblijft na het snijden. Het gebruik van industrieel snijresten wordt ook wel postindustrieel of pre-consumer recycling genoemd en maakt geen van de 4,5 kilogram aan katoen die elk jaar wordt weggooit per persoon. Dus in andere woorden, als er op dekbedovertrek recycling staat betekent dit niet gelijk dat het dit een afval probleem oplost. (Levanen et al., 2021)
Helaas is er nog geen hoogwaardige recyling voor jouw gebruikt beddengoed in Nederland, daarom wordt het meeste afgedankte bed textiel dat ongeschikt is voor hergebruik gedowncycled tot isolatiemateriaal of gebruikt als bekleding in de auto-industrie. Dit downcyclen wordt ook wel open-end recyclen genoemd omdat de cirkel niet wordt gesloten. Nadat jouw dekbedovertrek tot isolatiemateriaal is gedowncyled wordt het erg lastig om er weer een overtrek van te maken. Je kan er wel je huis wel mee isoleren en zo energie besparen. (Bukhari et al., 2018)
Bronnen
Bukhari, M. A., Mohammad, …, Bukhari, A., & Carrasco-Gallego, R. (2018). Reverse Logistics Network Design in Circular Economy Promoting Sustainable Collection and Reuse for Post-consumer Textile and Clothing.
FFact. (2020). Massabalans textiel 2018. 1–36.
Levanen, J., Uusitalo, V., Harri, A., Kareinen, E., & Linnanen, L. (2021). Innovative recycling or extended use? Comparing the global warming potential of different ownership and end-of-life scenarios for textiles. Environmental Research Letters, 16(5), 054069. https://doi.org/10.1088/1748-9326/ABFAC3