Nieuw onderzoek door Milieu Centraal toont aan dat consumenten vaak meer dan 25% kunnen besparen in klimaat impact door meer circulaire keuzes te maken. Bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor delen en lenen, tweedehands, reparatie of refurbishment.
In opdracht van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) heeft Milieu Centraal onderzoek gedaan naar de klimaat- en milieu impact (in de vorm van CO2eq uitstoot en landgebruik) van vijftien uiteenlopende consumptiegoederen, van bank en bed en beddengoed tot aan wasmachine en mobiele telefoon, binnen de domeinen wonen en vrije tijd.
Er is hierbij gekeken naar de klimaat- en milieu impact onder de meest gangbare omstandigheden voor aanschaf, gebruik (en gebruiksduur) en afdanken. Deze cijfers zijn vervolgens vergeleken met de klimaat- en milieu impact van hetzelfde product wanneer consumenten keuzes maken op de verschillende treden van de R-ladder zoals tweedehands aanschaf, reparatie of recycling. Op deze manier geeft dit onderzoek kwantitatief inzicht in de besparingen in klimaat- en milieu impact die circulaire keuzes door consumenten kunnen opleveren.
"Dit rapport laat zien dat circulair handelen voor een consument helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als je weet waar de grootste impact zit."Aniek Ivens, strategisch onderzoeker Milieu CentraalHet onderzoek brengt in kaart wat de potentiële besparing is die kan worden bereikt met 'bewust circulair handelen’ ten aanzien van vijftien productgroepen binnen de domeinen wonen en vrije tijd. Zo ook bedlinnen. In een tabel van het rapport (het volledig rapport Milieudruk consumptie domeinen wonen en vrije tijd is te lezen op Milieu Centraal - Praktisch over duurzaam | Milieu Centraal) wordt duidelijk zichtbaar wat de besparingspotentie is van bedlinnen: Narrow the loop door reduce, Slow the loop door reuse en Close the loop door recycle. Dit is precies wat we bij Circular Dreams doen. Geen nieuw textiel produceren maar bestaand textiel zo lang mogelijk in de keten ofwel 'in the loop' houden.
Er wordt aangetoond dat er veel besparingen kunnen worden behaald en dat dit zeker het geval is voor bedtextiel. Het onderzoek zegt dat bovengenoemde tabel ‘handvatten bieden aan beleidsmakers en producenten, omdat ze aangeven welk circulaire gedrag door consumenten in potentie de grootse milieubesparing met zich meebrengt’. Dus met welke productgroepen we de meeste impact kunnen maken en waar de consument een extra zetje in de rug kan gebruiken, aldus het onderzoek.
Het is goed om in onderzoek bevestigd te zien dat we met Circular Dreams echt een bijdrage kunnen leveren en impact kunnen maken door
⚡ alleen hoogwaardig bedtextiel opnieuw in de markt zetten (#reduce),
⚡gebruikt bedtextiel terug in de loop te brengen (#reuse)
⚡ ons atelier te laten herstellen indien nodig (#repair) en
⚡kwaliteitscontroles te waarborgen zodat alleen textiel dat echt 'op' is te recyclen (#recycle).
Probeer dus even stil te staan voordat je een nieuwe aankoop doet!
Bron: Milieu Centraal - Praktisch over duurzaam | Milieu Centraal
Onderzoek: lang leve je spullen | Milieu Centraal
PBL Planbureau voor de Leefomgeving |
#circulardreams #betterthannew #tweedehandsbeddengoed #tweedehandstextiel #vintagebedtextiel #sustainablesleeping #refurbishedtextile