Echte impact met tweedehands bedtextiel!

Recent onderzoek door Milieu Centraal toont aan dat consumenten aanzienlijke besparingen kunnen realiseren in hun klimaatimpact, wel tot meer dan 25%, door meer circulaire keuzes te maken. Denk hierbij aan vaker kiezen voor delen en lenen, tweedehands aanschaffen, reparatie of refurbishment.

In opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft Milieu Centraal onderzoek gedaan naar de klimaat- en milieueffecten (zoals CO2eq-uitstoot en landgebruik) van vijftien verschillende consumptiegoederen, variërend van meubels en beddengoed tot wasmachines en mobiele telefoons, binnen de domeinen van wonen en vrije tijd.

Hierbij is gekeken naar de klimaat- en milieueffecten onder de gangbaarste omstandigheden van aanschaf, gebruik (en gebruiksduur) en afvalverwerking. Deze cijfers zijn vervolgens vergeleken met de klimaat- en milieueffecten van dezelfde producten wanneer consumenten keuzes maken op verschillende niveaus van de R-ladder, zoals tweedehands aanschaf, reparatie of recycling.

"Dit rapport laat zien dat circulair handelen voor consumenten helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als je weet waar de grootste impact ligt", zegt Aniek Ivens, strategisch onderzoeker bij Milieu Centraal.

Het onderzoek brengt in kaart welke potentiële besparingen er mogelijk zijn door "bewust circulair handelen" op het gebied van vijftien productgroepen binnen de domeinen wonen en vrije tijd, waaronder ook bedlinnen. In het rapport wordt duidelijk welke besparingsmogelijkheden er zijn voor bedlinnen:

het beperken van de levenscyclus door te verminderen, het vertragen van de levenscyclus door hergebruik en het sluiten van de levenscyclus door recycling. Dit is precies wat we doen bij Circular Dreams. We produceren geen nieuwe textielproducten, maar houden bestaand textiel zo lang mogelijk in de keten, oftewel "in the loop". Het is goed om bevestigd te zien dat we met Circular Dreams daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren en impact kunnen hebben door:

⚡ alleen hoogwaardig bedtextiel opnieuw op de markt te brengen (#reduce),

⚡ gebruikt bedtextiel weer in omloop te brengen (#reuse),

⚡ indien nodig ons atelier te laten repareren (#repair), en

⚡ kwaliteitscontroles te waarborgen, zodat alleen textiel dat echt versleten is wordt gerecycled (#recycle).

Dus voordat je een nieuwe aankoop doet, is het de moeite waard om hier even bij stil te staan!

Bron:

 Milieu Centraal - Praktisch over duurzaam | Milieu Centraal

Onderzoek: lang leve je spullen | Milieu Centraal

PBL Planbureau voor de Leefomgeving |

#circulardreams #betterthannew #tweedehandsbeddengoed #tweedehandstextiel #vintagebedtextiel #sustainablesleeping #refurbishedtextile

@aniekivens @milieucentraal betterthennew circulairbedtextiel circulairondernemen circulaironderzoek circulardreams closetheloop impactmakers milieubesparing narrowtheloop PBL slowtheloop tweedehandsbeddengoed vintagebedtextiel