Geld besparen in de slaapkamer

Nu de temperaturen buiten dalen, draaien de verwarmingen op volle toeren. Het is heerlijk om thuis te komen in een warm huis. Maar met de stijgende gasprijzen rijst de vraag: Is het verstandig om de verwarming uit te zetten en geld te besparen? En hoe kunnen we ons beddengoed hierop afstemmen?

 

Is slapen in een koude slaapkamer gezond?

Volgens onderzoekers is de ideale temperatuur voor de slaapkamer 18 °C. Tijdens het slapen daalt namelijk de temperatuur van je lichaam. Een te warme slaapkamer kan leiden tot slapeloosheid, terwijl een koele ruimte juist gezonder is.

Slapen in een koude kamer maakt je zelfs jonger

Bij lagere temperaturen kan je lichaam meer melatonine aanmaken. Dit zorgt niet alleen voor een betere slaap, maar vertraagt ook het verouderingsproces. Het is gebleken dat melatonine invloed heeft op het verouderingshormoon.

 

Hoeveel bespaar je door de verwarming op de slaapkamer uit te zetten?

De verwarming is de grootste gasverbruiker in huis, goed voor maar liefst 75% van het gasverbruik per huishouden. Dit varieert natuurlijk afhankelijk van de isolatie en het type woning. Hieronder vind je een overzicht van het gemiddelde gasverbruik voor verwarming per type woning:

Geld besparen in de slaapkamer, licht met plant tips

 

Woningtype

Gasverbruik per jaar

Appartement

900 m3

Tussenwoning

1.350 m3

Hoekwoning

1.600 m3

2 onder 1 kap

1.650 m3

Vrijstaande woning

2.200 m3

 

Als je de verwarming op de slaapkamer uitzet, bespaar je volgens Milieu Centraal (bij de huidige energieprijzen) ongeveer 300 euro per jaar! Wil je toch een lichte verwarming in de slaapkamer? Gebruik dan een thermostaatknop. Deze verdien je snel terug door gas te besparen, aangezien de verwarming niet aanslaat wanneer de kamertemperatuur al voldoende is. Bovendien heeft deze een vorstvrije stand om bevriezing in de kamer te voorkomen.

dekbedovertrek flanel circular dreams beddinghouse frost groen

Hoe blijf je lekker warm in een koude kamer?

Een koele slaapkamer is dus gezond en bespaart geld, maar natuurlijk wil je wel comfortabel warm kunnen slapen! Daarom raden we aan om te investeren in goed beddengoed. Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt, maar donzen dekbedden staan bekend als de warmste optie. Een duurzaam alternatief zijn gerecyclede donzen dekens van het bedrijf Ducky Dons, waarbij oude dekbedden hergebruikt worden.

Naast het dekbed zelf heeft ook het dekbedovertrek invloed op het vasthouden van warmte. In de winter worden vaak flanellen dekbedovertrekken gebruikt in de slaapkamer. Deze stof is dik, zacht en wollig. Wil je meer informatie over dekbedovertrekken? Lees hier onze uitleg.

Bekijk ons assortiment flanellen dekbedovertrekken hier.