Geld besparen in de slaapkamer

lamp, energie besparen, circular dreams

Is een verwarming gezond?

Nu het weer kouder aan het worden is buiten, draaien de verwarmingen weer op volle toeren. Niets is zo lekker als thuiskomen in een warm huis. Maar momenteel reizen de gasprijzen de pan uit, dus nu de vraag: Is het verstandig om verwarming uit te zetten en hiermee geld te besparen? En, hoe kunnen we ons beddengoed hierop aanpassen?

Is slapen in een koude slaapkamer gezond?

De ideale temperatuur

Volgens onderzoekers is de ideale temperatuur van de slaapkamer 18 °C. De temperatuur van je lichaam daalt namelijk wanneer je aan het slapen bent. Een te warme temperatuur, kan ertoe leiden dat er slapeloosheid optreedt. Een koele ruimte is een stuk gezonder dan een te hoge temperatuur.

Slapen in een koude kamer laat je er jonger uitzien

Bij een lagere temperatuur, kan je lichaam meer melatonine produceren. Daardoor slaap je niet alleen beter, maar het vertraagd de veroudering. Het is namelijk gebleken dat melatonine een effect heeft op het verouderingshormoon.

 

Geld besparen in de slaapkamer, licht met plant tips

Hoeveel bespaar je door de verwarming uit te zetten op de slaapkamer?

De grootste oorzaak van het gasverbruik in een huis is de verwarming, maar liefst 75% van het gas per huishouden is hiervoor nodig. Dit is uiteraard wel sterk afhankelijk van je isolatie en wat voor soort huis je hebt. In onderstaande tabel een overzicht van het gemiddeld gasverbruik aan de verwarming per soort woning. Essent geeft de volgende tabel aan:

 

Woningtype

Gasverbruik per jaar

Appartement

900 m3

Tussenwoning

1.350 m3

Hoekwoning

1.600 m3

2 onder 1 kap

1.650 m3

Vrijstaande woning

2.200 m3

 

Als je de verwarming op de slaapkamers uitzet, bespaar je (met de huidige energieprijzen) 300 euro per jaar volgens Milieu centraal! Wil je toch de slaapkamer licht verwarmen? Gebruik dan een thermostaatknop. Deze verdien je snel terug doordat je gas bespaart, deze gaat niet aan wanneer de kamertemperatuur al voldoende is. Daarnaast heeft deze een vorstvrij stand die ervoor zorgt dat het niet gaat vriezen in de kamer.

dekbedovertrek flanel circular dreams beddinghouse frost groen

Hoe slaap ik lekker warm in een koude kamer?

Een koude kamer is dus gezond en bespaard geld, maar toch wil je heerlijk warm slapen! Daarom raden we aan om onder goed beddengoed te slapen. Er zijn verschillende dekbedden op de markt, maar donzen dekbedovertrekken zijn het warmst. Een duurzaam alternatief hiervoor zijn gerecyclede donzen dekens van het bedrijf Ducky Dons, hierbij worden oude dekbedden hergebruikt!

Naast het dekbed zelf, heeft een dekbedovertrek veel invloed op hoe warmte wordt vastgehouden. In de winter worden vaak flanellen dekbedovertrekken gebruikt voor in de slaapkamer. Deze stof is lekker dik, zacht en wollig. Meer uitleg over wat een dekbedovertrek is lees je hier.

Bekijk ons aanbod van flanellen dekbedovertrekken hier


Met de oplopende energieprijzen is het aantrekkelijker dan ooit om te besparen op je stookkosten. Lees hier de vorige blogpost hoe jij je huis sfeervol kan verwarmen.